Movem Tortosa portarà al ple una moció per a remunicipalitzar el servei de recollida d’animals

Movem Tortosa presenta al ple del proper dilluns de l’Ajuntament de Tortosa una moció que demana iniciar els tràmits necessaris per a la remunicipalització del servei de recollida d’animals de companyia i de gestió de la gossera municipal. L’actual contracte es va adjudicar el gener de 2018 a l’empresa Serproanimal SL, coneguda com El Corralet, i des d’aleshores les crítiques al funcionament del servei han estat constants. En la moció es recorda que el procediment d’adjudicació del servei de recollida d’animals ja va generar un fort malestar social davant la possibilitat, com així va ser, que El Corralet, investigada a Castelló per un presumpte cas de maltractament animal, acabés adjudicant-se el contracte.

Amb el pas del temps el malestar ciutadà no s’ha rebaixat i han estat nombroses les queixes i denuncies pel mal funcionament del servei. De fet, en les darreres setmanes Movem Tortosa ha recollit a través d’una campanya el testimoni i les experiències personals de veïns i veïnes de Tortosa amb el servei. I el resultat ha estat el relat de situacions com ara dificultats per contactar amb l’empresa en cas d’emergència, negligència en la cura d’animals ferits, dificultats per part de propietaris que havien perdut un gat o un gos per a poder accedir a la gossera municipal per a comprovar si el seu animal estava allí, etcètera.

“El contracte s’acaba a principis de l’any vinent i tenint en compte que l’obertura d’un nou procés de licitació podria acabar amb l’adjudicació del servei a una altra empresa privada que podria tornar a prioritzar el benefici per davant del benestar dels animals, considerem que és el moment de plantejar que l’Ajuntament assumeixi directament la prestació del servei”, explica el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan. “Cal que fem el que sigui necessari perquè la ciutadania recuperi la confiança en este servei públic, que en estos moments està totalment infrautilitzat perquè són molts els que prefereixen recórrer a les protectores privades”, lamenta Jordan. La moció que es debatrà al ple també demana obrir un procés de diàleg amb les protectores d’animals del municipi i d’altres del territori si s’escau per a l’elaboració d’un protocol de recollida d’animals perduts o abandonats que estableixi uns procediments clars a realitzar davant l’aparició d’un animal abandonat o perdut i realitzar campanyes tant de sensibilització i informació sobre els drets i els deures dels propietaris dels animals de companyia com d’adopció d’animals.

Moció per destinar més recursos a l’hostaleria i la restauració

D’altra banda, Movem Tortosa també presenta una segona moció que reclama als governs de l’Estat de la Generalitat i a l’Ajuntament de Tortosa la mobilització de més recursos per ajudar els sectors de l’hostaleria, la restauració i l’estètica, afectats des de fa dos setmanes per un nou tancament del servei al públic en el marc de les mesures de lluita contra la pandèmia del coronavirus. La moció insta, entre d’altres, a aprovar en el plenari les mesures proposades pels grups de l’oposició a Tortosa, com ara la creació d’una línia d’ajuts locals directes d’un mínim de 1.000 euros per a cadascun dels establiments amb seu fiscal a Tortosa afectats pel nou tancament, i que el govern municipal de Tortosa ha rebutjat implementar.
Pel que fa al Govern de la Generalitat, se l’insta en la moció a aprovar un Pla Extraordinari de suport al Sector de la Restauració; i al Govern de l’Estat, a l’ampliació de mesures com l’extensió de l’ajornament dels tributs i de la Seguretat, o noves prestacions extraordinàries per cessament de l’activitat per a les persones autònomes que hagin de suspendre l’activitat o amb una caiguda d’ingressos que posi en risc de fallida el seu negoci.

Tortosa, 30 d’octubre de 2020