Movem Tortosa demanarà un Pla d’Arbrat i la constitució d’un Consell de Participació Ciutadana per evitar la tala indiscriminada d’arbres

Movem Tortosa anuncia que portarà al proper ple del mes d’abril una proposta de moció on demanaran un Pla d’Arbrat Municipal i la constitució d’un Consell de Participació Ciutadana dins l’àrea d’espai públic per evitar un altre episodi de tala indiscriminada d’arbres a la nostra ciutat.

Aquest Pla d’Arbrat ha de servir per catalogar tots els arbres i zones verdes del municipi segons el seu estat i característiques permetent fer una planificació de la poda i la tala, que només s’ha de dur a terme en casos justificats i sota supervisió tècnica per garantir que es faci correctament. D’aquesta manera, la renovació de l’arbrat sempre es faria d’una manera progressiva amb l’objectiu principal de conservar al màxim l’arbrat existent.

La constitució del Consell de Participació Ciutadana respon a les inquietuds de la ciutadana sorgides a partir de la tala dels arbres de l’Avinguda Colom de Ferreries, on no s’ha pogut fer res per evitar-ho degut a la falta d’informació prèvia davant aquesta actuació. La moció pretén vincular aquest tipus d’actuacions sobre l’arbrat a un consens previ amb el Consell per tal d’evitar aquesta situació en un futur.

Per a la formació progressista és evident la mala praxis en aquesta actuació degut a diverses raons. Per una part, l’equip de govern encara no ha presentat l’informe tècnic que la justifica tot i ser demanada per l’oposició i la ciutadania. Per altra banda, Domingo Tomàs cap de l’àrea d’espai públic ha parlat públicament d’una afectació al 80% de l’arbrat de l’Avinguda Colom per justificar l’actuació. Si aquestes dades són realment avalades per l’informe tècnic, és evident que com a mínim s’hauria talat un 20% d’arbres sans innecessàriament.

Com a mala praxis també posen d’exemple el cas del tractament fet a les palmeres del Parc Municipal, que estan caient una darrera l’altra tot i estar sent tractades, quan tenim l’exemple d’altres municipis del territori, com pot ser Sant Carles de la Ràpita on les estan conservant totes gràcies al tractament rebut. Per a Movem Tortosa això només evidencia que no s’està administrant el tractament correctament. Es necessita més formació per a que l’equip existent pugui fer aquestes tasques correctament i tècnics que ho supervisin quan així sigui necessari.

Jordi Jordan com a portaveu de Movem Tortosa, remarca la importància de l’arbrat com a mitjà imprescindible d’adaptació al canvi climàtic. L’arbrat no només representa el nostre patrimoni natural a dins les ciutats, sinó que a més a més aporta beneficis ambientals i socials acabant amb les illes de calor, fent de pantalla acústica, reduint la pols i la contaminació. Segons Jordan “si tenim clar el seu valor i prenem consciència com a societat, ens dotarem dels mitjans necessaris per no repetir aquests errors. Per això demanem a tots els grups de l’oposició que prenguin aquesta moció com a pròpia, ja que representa l’interès general”.

Tortosa, 24 de març de 2021