La ciutat on volem viure

Tortosa, situada en el cor de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, tot i no tindre els problemes de contaminació que existeixen a les grans urbs, no pot obviar les conseqüències del canvi climàtic que ja estem patint al territori i ha de treballar per desenvolupar la ciutat amb visió de futur. Aconseguir-ho depèn de la voluntat col·lectiva, de la ciutadania i dels poders públics, tot i que pareix que a Tortosa ens allunyem d’aquests objectius de la planificació, la sostenibilitat i la millora del nivell de vida.
L’últim episodi de tala indiscriminada d’arbres a l’Avinguda Colom del barri de Ferreries ha evidenciat les mancances de l’equip de govern sociovergent de tindre una visió de futur, una falta de sensibilitat i fins i tot d’una falta d’ètica, davant l’opacitat de les seues respostes i actuacions envers l’oposició però també envers la ciutadania que li ha demanat una resposta clara.
S’han talat tots els arbres d’una avinguda sencera davant l’oposició ciutadana i de la resta de grups polítics municipals, al·legant unes patologies en l’arbrat segons un suposat informe tècnic, que encara no s’ha presentat ni a la ciutadania ni a l’oposició. Una vegada més, el govern sociovergent actua d’esquenes a la ciutadania i enganyant.
Analitzant la informació que l’equip de govern ha donat a l’oposició a posteriori de l’actuació, s’assegura que un 80% dels arbres mostraven patologies greus que feien necessària la seua tala per suposar un perill degut a les seues dimensions i el dany que podien causar. Això directament implica que en aquesta actuació es va talar, com a mínim, un 20% d’arbrat que estava sa; els motius, suposadament estètics, que evidentment no compartim representen un menyspreu a la ciutadania, a l’oposició i sobretot a qualsevol política mediambiental del segle XXI.
Ara bé, més enllà de les crítiques i davant dels fets més que consumats; més enllà que aquí no dimitirà ningú; més enllà que els socialistes, que fa uns anys denunciaven els mateixos fets, ara que seuen a les faldilles dels postconvergents, no diuen absolutament res, podem treure una lliçó per evitar que aquests errors es puguin tornar a produir en un futur. Cal que Tortosa, entri al segle XXI, deixi el caciquisme i la mala praxis constant i exigeixi plans tècnics a tots els nivells que ens permetin dotar-nos de les eines necessàries per dissenyar la Tortosa del futur que tots i totes volem. En aquest cas, cal un Pla d’Arbrat que ens permeti definir com, quantes i de quina manera volem que siguin les zones verdes de la ciutat, i de fet, la ciutat en sí mateixa.
Un Pla d’Arbrat, com tenen totes les capitals mitjanes i grans del país, que ha de permetre catalogar el patrimoni natural que tenim i definir les estratègies de poda i tala en funció del seu estat i la seua vida útil, que podríem allargar amb una poda correcta i supervisada per tècnics. Un Pla que defineixi les espècies que volem a la nostra ciutat apostant per la biodiversitat i que aquestes siguin adequades a l’espai on han de viure. No té cap sentit plantar un tipus d’arbre que en pocs anys se li haurà de tallar la capçada perquè no volem que passi de determinada alçada, com estem fent a la mateixa avinguda Colom, davant del CAP del Baix Ebre. No cal ni dir, que aquesta planificació i assessorament tècnic especialitzat hauria de permetre evitar que causin problemes amb el paviment, canonades, tindre en compte distància entre copes, etc, i així evitar obres contínues per arranjament de voreres com passa actualment.
Aquesta planificació i disseny de la Tortosa del futur no la pot fer l’ajuntament d’esquenes a la ciutadania. Necessitem la riquesa que aporta la participació ciutadana i la consciència que han demostrat tindre davant aquesta actuació diversos col·lectius de la ciutat com Tortosa Verda o el moviment veïnal, tant ric a Tortosa. És per això que ens fa falta dotar la ciutadania i les entitats de més eines de participació directa com seria en aquest cas un Consell de Participació Ciutadana dins l’àrea d’espai públic, ja que és un àmbit molt important per planificar la ciutat i el seu futur desenvolupament. Per cert, una altra promesa dels socialistes, que també han oblidat des que s’han abraçat a la dreta local.
Des de Movem Tortosa, com a primer grup de l’oposició, continuarem denunciant les pràctiques opaques de l’actual govern, però també els convidem a rectificar i treballar per aquesta Tortosa del futur. Una ciutat més amable, més verda, que generi benestar. La ciutat on volem viure i que volem mostrar al món. Això significa saber escoltar per millorar.

Jordi Jordan Farnós és portaveu de Movem Tortosa i diputat al Parlament de Catalunya