Movem demana instruments efectius per fer front a les problemàtiques del Delta i els serveis ferroviaris

Després de celebrar el passat 18 de gener la seua assemblea constitutiva, Movem Terres de l’Ebre ha començat ja a treballar. Entre les primeres iniciatives hi ha l’elaboració de dos mocions que fan referència a dos problemàtiques de plena actualitat al territori: els danys causats per la borrasca Glòria a la costa i especialment al Delta de l’Ebre i les mancances del servei de les línies ferroviàries R15 i R16. Les dos mocions ja s’han registrat per a ser debatudes en el ple de l’Ajuntament de Tortosa del proper dilluns i al Consell Comarcal del Baix Ebre.

La moció que fa referència al Delta de l’Ebre demana implementar mesures urgents per protegir el Delta de l’Ebre i intentar pal·liar els efectes del canvi climàtic. Així, els acords demanen instar les administracions superiors a tirar endavant de manera coordinada accions concretes i excepcionals per aturar la regressió del Delta d’acord amb la comunitat científica i moviments socials coneixedors de la problemàtica, com ara la Plataforma en Defensa de l’Ebre. En aquest sentit, s’aposta per la reactivació de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre. També es reclama la revisió dels cabals ambientals del tram final del riu, que es pose en marxa un pla de gestió integral dels sediments de la conca de l’Ebre que estan retinguts als embassaments i que s’inste a la reversió progressiva del minitransvasament a Tarragona.

Pel que fa a la moció sobre la situació del servei ferroviari a les Terres de l’Ebre, es centra en dos aspectes. En primer lloc es reclama la creació de l’Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) de les Terres de l’Ebre i la dissolució de la Taula de Mobilitat actualment vigent al territori. I, en segon lloc s’insta també el Govern de la Generalitat a revisar i posar en marxa el Pla Director de Mobilitat de les Terres de l’Ebre. Tant l’ATM com el Pla Director són elements previstos en la llei 9/2003 de Mobilitat, que va ser aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2003.

En la moció, Movem Terres de l’Ebre destaca que l’estancament, i en alguns aspectes empitjorament, del servei ferroviari ebrenc amb la posada en marxa de la variant de Vandellòs demostra que la Taula de Mobilitat és ineficaç i que només ha servit per impedir la participació ciutadana en la planificació de la mobilitat del territori. Per això es demana que es permete la participació dels usuaris i de la Plataforma Trens Dignes en el procés de debat i elaboració d’una nova planificació de mobilitat ebrenca.

Tortosa, 28 de gener de 2020