La realitat del nou hospital

Hem acabat l’any celebrant la compra per part de l’Ajuntament de Tortosa dels terrenys per al nou hospital. No podem més que alegrar-nos d’anar avançant, tot i que els que portem defensant la construcció del nou hospital des del principi, sabem que hem de continuar vetllant per a que es vagin complint els passos que l’han de fer una realitat per a que no es quedi tot en un foc d’encenalls.

I no ho diem per dir, és que són moltes les contradiccions d’ERC i el PDCAT de Roigé quan aquest tema, a l’Ajuntament i també al Parlament de Catalunya, on no hi donaven suport fa pocs mesos. I és que cal recordar que en només un any les coses han canviat molt des de que Movem Tortosa i altres grups vam presentar la moció promoguda pel Col·legi de Metges que demanava la construcció d’aquest nou hospital de referència a les Terres de l’Ebre. Recordem que tots els partits amb representació a l’Ajuntament hi van votar a favor, a excepció de la Sra. Roigé i del Sr. Faura, fet que va provocar que el consistori no reclamés oficialment el nou hospital al Govern català tal i com demanava la moció.

Tot i que, desgraciadament per a Tortosa, no havia de ser aquesta la última vegada que hi votessin en contra. També ho van fer i ens van dir de tot, quan fa pocs mesos vam presentar una moció reclamant la cessió dels terrenys per a la seua construcció per tal d’agilitzar els tràmits per no parlar que aquesta va ser la única condició que li vam demanar a la Sra. Roigé per rebre el nostre suport per als pressupostos del 2022 fet que va rebutjar sistemàticament…

No obstant tots aquests impediments, des de Movem Tortosa hem continuat batallant pel nou l’hospital al marge de l’Ajuntament, centrant-nos sobretot al Parlament de Catalunya,  on hem aconseguit fer moure el Govern català després d’anys de dir-nos que no.  Així, durant aquest any passat vam aconseguir un acord pràcticament unànime a la cambra catalana a favor del nou centre hospitalari; el 2021 vam incorporar el compromís del Govern d’estudiar la possibilitat de la nova construcció, després d’anys de dir-nos que no, i enguany, amb l’acord de pressupostos hem pactat que s’habiliti una partida de mig milió d’euros per al pla funcional i poder fer els primers tràmits, xifra reclamada per la Plataforma pel Nou Hospital.

Son tots aquests passos i tota aquesta feina feta pel nostre grup, que juntament amb la mobilització ciutadana de la Plataforma, ha fet que la Sra. Roigé i ERC que fa un any renegaven del nou hospital, corrin ara per apuntar-se la medalla i facin tot allò que van dir que no farien i que no era necessari. Una llàstima perquè hem perdut el temps i una vegada més es demostra el amb el seu lideratge mai haguéssim arribat a tindre una nova oportunitat de nou hospital. I quan dic oportunitat ho dic conscient perquè a hores d’ara tampoc ho tenim del tot aconseguit, és obvi que parlem d’un gran pressupost i  de més voluntat política sincera, per això haurem de seguir treballant durant els propers anys per fer-ho possible.

En aquest sentit, tenim bones expectatives, com el 10% dels fons nuclears que es poden destinar a projectes estratègics o la força de les 22.000 firmes de la Plataforma que demostren que la ciutadania ho exigeix, però també correm el perill que ens donen gat per llebre i una vegada acabada l’ampliació de l’actual, tot es quedi en res. Per tot plegat, seguirem empenyent perquè l’empresa més gran del territori que genera a més a més treballs qualificats sigui la que ens mereixem com a territori i com a ciutat.

 

Jordi Jordan Farnós és portaveu de Movem Tortosa i diputat al Parlament de Catalunya