Movem Tortosa reclama que el Govern català recuperi el volum de despesa social d’abans de la crisi econòmica

El ple de l’Ajuntament de Tortosa debatrà una moció de Movem que demana una fiscalitat més justa per a poder acabar amb les retallades. Es vol portar la moció a la resta d’ajuntaments ebrencs on les candidatures municipalistes i de progrés hi tenen representació.

Movem Tortosa ha presentat al ple ordinari del mes de novembre a l’Ajuntament de Tortosa una moció que reclama a la Generalitat de Catalunya que, en primer lloc, prengui mesures per recuperar el nivell d’inversió social a Catalunya previ a la crisi econòmica i que, en segon lloc, s’acabin les polítiques de retallades que encara avui en dia manté el govern format per Junts per Catalunya i ERC. En aquest sentit, i tal com es reclama a la moció, és necessari aplicar una fiscalitat justa i progressiva en totes i aquelles competències pròpies de la Generalitat que tinguin a veure amb els impostos mediambientals i els que afecten les rendes més altes. La intenció és que aquesta moció sigui també debatuda en la resta de municipis on hi tenen representació les candidatures de progrés i municipalistes aglutinades al voltant de Movem Terres de l’Ebre.

En l’actual escenari, i un cop passada la cita electoral del proper 10-N, Catalunya haurà de fer front al debat dels propers pressupostos de la Generalitat. En aquest context, des de Movem Tortosa es vol que la Generalitat de Catalunya recupere els nivells d’inversió social previs a la crisi econòmica i que es reverteixin les retallades aplicades en els darrers anys i que avui en dia encara perduren.

Per això, en la moció que es debatrà el proper dilluns a l’Ajuntament de Tortosa es demana una fiscalitat més justa en totes les competències que afecten la Generalitat de Catalunya. Una fiscalitat més justa que hauria de permetre aprovar uns pressupostos que puguin destinar més recursos a mesures de caràcter social com, entre d’altres, la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Més concretament, la moció demana que el Govern de Catalunya aprovi amb urgència el reglament de desplegament de la RGC per acabar amb l’aplicació restrictiva que se n’està fent actualment i que es resolgui la seua compatibilització amb les rendes de treball i l’ajut a l’habitatge. També s’insta el Govern català a aplicar la prestació econòmica universal per fill a càrrec de 0-17 anys i a garantir l’accessibilitat real  per a assolir l’equitat en les ajudes a l’escola bressol, les activitats extraescolars, les beques escolars i el dret a una alimentació sana i equilibrada.

Des de Movem Tortosa es recorda que aquestes inversions socials són encara més necessàries en comarques com les de les Terres de l’Ebre, on es concentren algunes de les poblacions amb uns majors nivells de pobresa de Catalunya i algunes de les comarques amb més atur i la renda per càpita més baixa.

Tortosa, 29 d’octubre de 2019