Movem Tortosa proposa una bateria de propostes al Ple municipal per millorar el servei de neteja

Movem Tortosa presentarà al proper Ple una bateria de propostes per millorar el servei de neteja de la ciutat. Segons el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, aquesta és una de les queixes més habituals que reben per part de la ciutadania i les diferents associacions veïnals.

En aquest sentit, la moció es centra en un dels aspectes que més preocupa la ciutadania i que més mala imatge genera, la brutícia i deixadesa que s’acumula al voltant de contenidors i papereres de la ciutat, que moltes vegades estan plenes o fins i tot, desbordades, provocant que els residus es vagin acumulant al costat.

Segons Jordan, “si bé és cert que hi ha un bon grau d’incivisme que en molts casos requereix de mecanismes de vigilància i sancions, no es pot culpabilitzar únicament al ciutadà sense fer cap mena d’autocrítica sobre el servei de neteja de la ciutat i el que podem millorar des de l’Ajuntament. Si els contenidors i papereres estan plenes, els ciutadans es veuen obligats a deixar els residus al costat, i és aquí on hem d’actuar”.

El primer partit de l’oposició proposa concretament fer una revisió general del plec actual per determinar quins són els contenidors per a la recollida selectiva i les papereres on es produeixen situacions de desbordament, per tal d’esbrinar en quins carrers s’hauria de modificar o bé la freqüència de recollida o bé la distribució i nombre de contenidors i papereres disponibles. Addicionalment, reforçar la neteja dels punts d’ubicació dels contenidors, atesa la deixadesa evident en molts d’ells i establir una rutina de buidatge de papereres després dels caps de setmana en aquells espais de lleure on hi sol haver reunions de ciutadans durant els dies de lleure.

Movem Tortosa també ha parlat dels canvis en el model de consum i per tant, en la generació de residus propiciat per les compres per internet i la substitució progressiva dels embalatges de plàstic, que han de tenir-se en compte per adaptar els contenidors i el sistema a aquesta nova tendència, així com la prevenció quan a l’acumulació de fulles i brutícia en embornals durant determinades èpoques de l’any, que poden provocar el tamponament del clavegueram.

Tanmateix, les dades sobre la recollida selectiva a la ciutat no són gens bones. Segons les últimes dades publicades per l’IDESCAT el percentatge de recollida selectiva a la ciutat estava en el 37,64% al 2020, lluny del 60% que establia com a objectiu la Generalitat.

Així el portaveu de Movem Tortosa ha afirmat que “no podem responsabilitzar només als ciutadans de l’estat de degradació i brutícia si prèviament des del govern municipal no s’han posat en marxa tots els mecanismes possibles per millorar el servei de neteja i propiciar el reciclatge. Hem d’atacar la mala imatge i la insalubritat que genera el problema de la neteja des de tots els vessants possibles, no només des de les sancions com proposa el govern municipal”, conclou Jordan.

 

Tortosa, Terres de l’Ebre 29 de setembre de 2022