Movem Tortosa proposa la implantació del bus escolar a peu

Movem Tortosa proposa la implantació del bus escolar a peu

Movem Tortosa ha presentat avui la segona de les mocions que defensarà al proper Ple municipal del mes de desembre i que es tracta de la implantació de l’autobús escolar a peu o pedibús. Una proposta pionera a Terres de l’Ebre, però que fa anys que està implantada dins i fora de les nostres fronteres i que ara ha arribat a ciutats més properes com Tarragona o Reus amb gran acceptació.

El bus escolar a peu o pedibús es tracta d’un servei adreçat principalment a estudiants de cicle mitjà i superior mitjançant el qual els adults acompanyaran un grup d’infants que es desplaçaran a peu cap a l’escola per un recorregut segur prèviament establert i consensuat, amb parades senyalitzades al llarg del trajecte per tal que més alumnes puguin adherir-se durant el trajecte, tal i com farien amb una línia d’autobús convencional. Tot i que ha diverses fórmules per establir aquest grup d’acompanyament, la més estesa és la que està formada per dos monitors, un que “condueix” i un altre que “segueix” i tanca el grup, a més a més, dels pares i mares que vulguin acompanyar al grup com a voluntaris.

Tal i com ha explicat el portaveu de la formació progressista, Jordi Jordan, “aquest projecte no necessita de grans inversions per tirar-se endavant, però sí es necessària una planificació prèvia i un consens per part de l’Ajuntament amb tota la comunitat educativa per definir uns itineraris segurs, una horaris oficials i unes normes de conducta per garantir la seguretat dels infants i la eficiència del servei”.

Movem Tortosa ha assenyalat que si bé l’objectiu més evident d’aquest projecte és fonamentar la mobilitat infantil sostenible i impulsar els desplaçaments a peu cap a l’escola, l’autobús a peu genera més beneficis. Per una part, afavoreix la socialització dels estudiants que hi participen i els fa més actius. D’altra banda, contribueix a la seua seguretat com a vianants augmentant la seua visibilitat, alhora que contribueix a conscienciar que l’espai públic no és d’ús exclusiu per als cotxes. I de retruc, ajuda a les famílies a estalviar temps i diners en desplaçaments diaris al mateix temps que reduïm emissions de carboni.

Jordan ha remarcat l’impacte positiu del servei per a la ciutat afirmant que “aquests són projectes senzills que marquen la diferència. Sense grans inversions, contribuïm a crear una ciutat moderna i sostenible amb capacitat d’adaptació als reptes actuals, millorant la mobilitat alhora que contribuïm a la conciliació familiar, prestant per tant, un servei que beneficia tant als estudiants i les seues famílies com a la ciutat en general”.

 

Tortosa, Terres de l’Ebre 30 de novembre de 2022