Movem Tortosa presenta el projecte “Tortosa locals vius”, una iniciativa per revitalitzar la zona comercial i acabar amb els locals buits

Movem Tortosa ha presentat avui la moció que defensarà al proper Ple municipal del mes de desembre que té per objectiu acabar amb una de les grans problemàtiques de la ciutat, que és la creixent quantitat de locals buits que hi ha, sobretot, al centre comercial.

El primer partit de l’oposició no ha assenyalat una única raó causant d’aquest fenomen. La crisi de la covid, el trasllat dels negocis a altres zones de la ciutat, les ventes per internet, com també la manca d’ajuts per part de les diferents administracions han tingut un paper rellevant, tot i que han apuntat a una inacció per part de l’Ajuntament que ha portat a la degradació urbanística del centre comercial que ha propiciat el tancament de molts comerços.

Movem Tortosa, com ja va fer al seu moment amb l’enllumenat, les papereres o les barreres arquitectòniques, ha exposat una diagnosi de tots els locals actualment buits a Tortosa i n’ha comptabilitzat 205 concentrats bàsicament a la zona centre. Aquest número és altament preocupant tenint en compte que només inclou els que han estat un comerç en algun moment i ara estan buits, i que per tant, no contempla els que mai han estat ocupats.

Jordi Jordan, portaveu de moment Tortosa, ha expressat la necessitat d’actuar davant aquesta situació abans que sigui impossible capgirar-la, tal i com ja va passat al seu moment amb els comerços del nucli antic. Per aquesta raó, Jordan ha presentat la iniciativa “Tortosa locals vius”, un projecte de ciutat per revitalitzar estratègicament el comerç, incidint de forma específica amb diferents accions en zones estratègiques on s’ha d’actuar per revertir aquesta situació, que segons Movem Tortosa, hauria de prioritzar el centre comercial i que podria expandir-se a altres zones en un futur, si és necessari.

La proposta de Movem Tortosa és un projecte inspirat amb el que han fet altres ciutats comercials com Reus, Tarragona o Vic i que comptaria amb 4 fases. Segons el portaveu de Movem Tortosa, en un primer moment caldria identificar i definir l’estratègia per saber on és més convenient iniciar accions i quina tipologia de comerços volem implantar. Jordan ha plantejat la necessitat de comerços basats en la sostenibilitat, l’economia circular, locals i de proximitat, excloent les grans franquícies, que no necessiten ajudes per a la seua implantació i supervivència. Serien per tant, negocis familiars, de joves emprenedors i de proximitat que compleixin amb certs valors.

En les següents fases, l’Ajuntament hauria de contribuir a posar en valor els locals per fer-los més atractius i actuar com a mediador i negociar amb tots els interessats i els propietaris dels locals.

La última fase, seria la d’implantació d’aquests negocis amb un acompanyament que comptaria amb ajudes per part de l’Ajuntament que cobririen com a màxim el 50% el cost de posar en marxa el negoci amb un topall d’entre 15.000 i 20.000 euros. Per aquesta raó, el primer partit de l’oposició ja ha advertit que es necessita una partida inicial de com a mínim150.000 euros per tirar endavant aquest projecte i que es pot aprovar en una futura modificació pressupostària, si hi ha voluntat de tirar endavant el projecte.

En aquest sentit, Jordi Jordan ha defensat la necessitat d’aquesta iniciativa davant la preocupant situació de la ciutat, “no ens podem quedar de braços creuats, hem d’actuar i ho hem de fer de manera estratègica i amb uns objectius concrets. I ho hem de fer abans que la situació sigui irreversible, com ja va succeir als anys 80 al nucli antic; una zona plena de vida que es va buidar i que a hores d’ara no s’ha tornat a recuperar. És necessari i urgent actuar ja”.

 

Tortosa, Terres de l’Ebre 22 de novembre de 2022