Movem Tortosa fa un homenatge a les “Pioneres” pel Dia Internacional de la Dona Treballadora

Movem Tortosa s’ha sumat als actes de commemoració del 8M, Dia Internacional de la Dona Treballadora, retransmetent un acte online anomenat “Pioneres” a través del seu canal de youtube homenatjant aquesta vegada les dones majors de 65 anys.

Amb aquest acte la formació progressista ha volgut fer un reconeixement a aquelles dones que han estat pioneres del moviment feminista, la majoria sense pretendre-ho, com també de l’entrada de la dona al món laboral. Dones treballadores que amb la seva feina dins i fora de casa van normalitzar una situació que quan elles van començar era molts cops menystinguda, havent moltes vegades de fer un esforç titànic i en solitari per ser valorades tant en una com en l’altra.

Movem Tortosa ha recordat que cada 8 de març es celebra el Dia de la Dona en memòria de 140 dones que van morir cremades en una fàbrica de Nova York el 1908. Després de demanar millores en el seu treball, van ser tancades i cremades vives. En paraules de Mari Pau Cid, una de les responsables de l’Àrea de feminismes de la formació, “aquesta celebració ha de servir per valorar el que s’ha aconseguit i reflexionar sobre la discriminació que encara vivíem les dones en diferents àmbits, entre ells el laboral”.

Durant l’acte s’ha parlat d’assetjament sexual a la feina, lideratge, opcions educatives, prejudici i sororitat, entre altres. Sororitat, paraula molt reivindicada pel moviment feminista actual, significa agermanament entre dones, que s’uneixen per crear xarxes de suport per aconseguir la igualtat. Seguint aquesta idea Cinta Galiana, co-responsable de feminismes de Movem Tortosa, ha volgut remarcar la importància que aquestes dones, ara ja jubilades, han tingut per a la societat sense buscar-ho i moltes vegades sense que aquesta mateixa societat els hi reconegui com mereixen. “Quan parlem d’elles no mirem sols al passat per valorar el seu exemple, sinó que les hem d’escoltar ara, que es quan poden transmetre la seva experiència i les seves vivències. Elles han fet que natros avui poguéssim estar on som i veient les coses amb una perspectiva diferent que ens apropa més a la igualtat plena”.

Durant aquesta setmana es penjaran les fotografies de les “pioneres” homenatjades durant l’acte juntament amb una breu biografia laboral a les xarxes sociales de Movem Tortosa en senyal de reconeixement i agraïment.

Tortosa, 8 de març 2021