Movem Tortosa denúncia la paràlisi de més d’una dècada de la candidatura de Tortosa a patrimoni de la humanitat per la UNESCO

Movem Tortosa denúncia la paràlisi de més d’una dècada de la candidatura de Tortosa a patrimoni de la humanitat per la UNESCO

Movem Tortosa ha reactivat un cop més la proposta per presentar la candidatura de Tortosa com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i ho ha fet justament dotze anys després de la primera moció que aquest mateix partit va portar al Ple municipal al respecte; una proposta rebutjada per CIU, on estava la Sra. Roigé com a regidora d’Urbanisme.

Jordi Jordan, portaveu de Movem Tortosa, ha volgut recordar que la seua formació ha insistit en tirar endavant el projecte en múltiples ocasions durant aquests dotze anys. Tot i que no va ser fins l’any 2017, moment en què la formació progressista va trobar una factura a l’Ajuntament encarregant el projecte a una empresa externa, que es va aconseguir que l’equip de govern prengués el compromís de crear una comissió de treball amb tots els grups municipals per consensuar el projecte.

Aquest compromís, recordem, és va materialitzar en dos elements bàsics que incloïen la creació d’un comitè impulsor de la candidatura amb l’Ajuntament de Tortosa liderant el projecte i la redacció d’un Pla Estratègic per a la recuperació del patrimoni cultural urbà de Tortosa, passos necessaris a fer per iniciar la candidatura i que Tortosa entrés a la llista indicativa, és a dir, la llista de candidatures de tot l’Estat que després finalment acaben fent el pas a nivell internacional per rebre el reconeixement per part de la UNESCO. El projecte de candidatura a la Llista Indicativa com a paisatge urbà històric acordat destacava tres conjunts significatius: El Castell de la Suda i les fortificacions, el conjunt Catedralici i el conjunt Renaixentista amb els Reials Col·legis.

De tota manera, tot i aquest compromís i després de la insistència per crear aquest comitè impulsor, Movem Tortosa denuncia que el projecte ha quedat totalment paralitzat i no s’ha fet cap dels tràmits necessaris.

“Estem parlant d’una paràlisi de més d’una dècada en un projecte presentat per Movem Tortosa, recolzat per Federico Mayor Zaragoza i moltes personalitats del mon de la cultura” exposa Jordan. “En conclusió, no sabem si està paralitzat simplement perquè no s’ho creuen o perquè es una proposta nostra, però la realitat es que si s’haguessin fet bé les coses, avui dia Tortosa ja tindria a la llista indicativa la candidatura presentada i el pla estratègic de patrimoni”.

És en aquest context que el primer partit de la oposició, ha tornat a reclamar la constitució d’aquest Comitè Impulsor i que s’iniciï un expedient per redactar el Pla Estratègic per la recuperació del patrimoni urbà de la ciutat. “Aquest segell de reconeixement internacional és una oportunitat de futur que no podem deixar perdre i ja portem 12 anys de retard” ha conclòs Jordan.

 

Tortosa, Terres de l’Ebre 6 de febrer de 2023